Čas prípravy 8 hod.
kvasok vykysnuté cesto cesto vo forme na pečenie upečený bezlepkový chlieb ellen v reze
Suroviny :Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- 7 plných polievkových lyžíc múky Mix B (schär) (pozri foto)( približne 350 g.)
- 1 polievková lyžica kvások Mix B (schär)
- 1 menší na jemno nastrúhaný surový zemiak
- 1 lyžička hnedý cukor (biely)
- 1 lyžička soľ
- 4 dcl. vody (vlažnej)
- 1 lyžica olej
Iné :Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- nižšia forma na pečenie
- papier na pečenie
- olej na potretie pred pečením
Postup :Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Chlebík bez rozkvasu.
Kvások si zasypem múkou v ktorej som rozmiešala soľ (soľ sa nesmie stretnúť priamo s kváskom..lebo spomaľuje kysnutie cesta )pridám cukor a najemno nastrúhaný zemiak, prilejem vodu a vypracujem vláčne cesto. Prilejem si lyžicu oleja a premiešam na vláčne nelepivé cesto. Nechám voľne položené na linke kysnúť 7 hod . Potom si cesto priamo v nádobe, v ktorej kyslo, prepracujem varechou, bez tvarovania vysypem do formy na pečenie vyloženej papierom. Cesto si jemne potriem olejom a narežem. Nechám kysnúť vo forme pokiaľ sa mi vyhreje rúra asi 20- 30 min. Pečiem bez zápary pri 200°C približne 55 min.