Čas prípravy 60 min.
Suroviny :Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- 1/2 kocky droždia
- 100 g. múky Mix B (schär)
- 250 g. múky NF – Mix Per Pane (na biele pečivo)
- 7 dkg. maslo
- 1/2 dcl. vody
- 3 dcl. mlieka
- 2 žĺtky
- 2 bielka
- 1 lyžica med
- 1 lyžica cukor
- štipka soli
- 2 lyžice oleja
Iné :Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- náplň podľa chutí
- olej na potretie
- gáza na parenie
- maslo na polievanie
- plnka na posypanie (granko, kakao, mak)
Postup :Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Droždie si rozpustím v pol dcl. vody, pridám med a dobre rozmiešam. Zasypem dve lyžice múky a nechám odležať 7 min. Múku si dobré preosejem, aby sa mi prevzdušnila, pridám vlažné mlieko v ktorom som zohriala a rozpustila maslo. Soľ si zamiešam do múky, pridám cukor, žĺtky a vypracujem vláčne cesto, prilejem olej a domiesim na cesto, ktoré sa nelepí. Z bielkov si vyšľahám tuhý sneh jemne zamiešam do cesta a nechám zasypané podkysnúť 45 – 50 min. Vykysnuté cesto si vyklopím na podložku, rozdelím na rovnaké časti uložím si plnku (podľa chutí) a vytvarujem buchty. Nechám podkysnúť pár min. (5). Prichystám si hrniec s vodu s gázou na povrchu. Buchty si naparím po dobu 5 min. Potriem olejom a nechám vychladnúť. Podávam s roztopeným maslom a kakaom, alebo posypkou podľa chutí.