Čas prípravy 7 hod.
vykysnuté kvaskové cesto pred pečením kvaskový upečený kvaskový v reze
Suroviny :Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- 2 lyžice kvásku
- 300 g. múky Mix B (bread)
- 300 ml. vody
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky cukor
- 2 lyžice olej
Iné :Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- ľanové semiačka
Postup :Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Kvások si dobré rozpustím vo vode, zasypem múkou, pridám soľ, cukor a prilejem vodu. Všetky suroviny spolu prepracujem na cesto, ktoré je redšie (čiže podľa potreby je možné priliať vodu alebo dosypať múku), ak mám cesto prepracované, aby suroviny boli dobre spojné, prilejem si olej a domiešam na vláčne cesto. Zasypem múkou a nechám zakryté stáť na linke 6 hod. Potom si cesto vytvarujem na podložke pomúčenej múkou. Uložím do formy na pečenie a nechám 40- 50 min. Stáť vo forme. Jemne narežem potriem slanou vodou. Pečiem vo vyhriatej rúre pri 200°C 50 min. Pečiem bez zápary.
Dobrý deň.
Nemôžem kvasnice ani živočíšne mlieko. Pečiem všetko iba z kvásku. Všetko je však väčšinou na druhý deň tvrdé. Používam najčastejšie múku Schar Mix B (na chlieb), ale mám tiež k dispozícii Schar Dunkel, Schar Mix It, prípadne trošku pridám Mix per Pane zmes na chlieb alebo Mix per Pane FIBRA. Na pečenie koláčov a buchiet používam Liana Bakery mix. Chcela by som Vás poprosiť o nejaké dobré recepty, ktoré vydržia aspoň 3 dni, kde však nie je droždie. Vajíčka však môžem. Videla som na vašom webe krásne recepty, len nie všade je kvások (ja mám ryžový). Chlieb mávam prvý deň úžasný, no na druhý deň je už tvrdší a zbytné dni ide už len do vajcia, inak je totálne tvrdý a to k nemu pridávam aj psylium.
Chcela by som Vás poprosiť, či by ste mi mohli prerobiť tieto recepty podľa mojich múk (pre chlieb najväčšie zatúpenie Mix B a na sladké Bakery Mix): Klasické rožky, Bezlepkové lupáčky, Vianočka, Parené buchty, Pečené buchty, prípadne nejaké univerzálne cesto “ na klasické kysnuté“ koláče alebo kakaový či pudingový závin.
Chcem sa Vás ešte opýtať, či používate psylium a guarovu a xanatovu gumu a v akom množstve to treba dávať. Mne to totiž odporúčali v lekárni, že vraj tým zvýšim trvanlivosť a mäkkosť výrobkov…Ďakujem za radu.
Veľká Vám vďaka.
Ďakujem Vám.
Dobrý deň prajem nepoužíva psyllium ani žiadne xantove a guaranove gumy.. v múke ich je dosť. ja si dávam do cesta najemno nastrúhaný surový zemiak. Každý môj kváskový chlebík mi vydrží ak ho nestihnem zjesť aj 5 dní. bez toho aby bol tvrdý. Najlepšia múka na spracovanie je NF – Mix Per pane na biele pečivo a Mix Per pane Integrale ktorú si môžete obj. na recept cez lekáreň. pri spracovaní surovín je vhodne túto múku kombinovať s Mix schär alebo od spoločnosti liana všetky múky čo píšem si viete kúpiť, na recept, ak ste celiatik ak nie potom je dobre si ich zakupiť v sieti kaufland kde sú cenovo dostupne. Všetka moje recepty nájdete na webw Bezlepkový pekár. sk alebo na facebook Bezlepkový pekár. Píšete o prepracovaní receptov.. na webe mám recepty iba zo schär.. a z liany ktorú používate. sú tam aj lupačky sladke moravske kolace. pudingové záviny ja osobne nerobím. Mám tam záviny s listkového cesta. Tak ešte k psylliu a tým gumám na stránke web.. mám všetky zloženia múk a v každej je napísane kde je aká zmäkčenina.. naozaj nie je potrebné si nič viac pridávať. pridajte sa na facebooku ak ste na Bezlepkový pekár stránka kde nájdete odkazy ak vás niečo osloví a nemôžete prepracujeme spolu nejaký recept.. konkrétne. Tak vás poprosím napíšte mi konkrétny recept. Preto že všetky vám aj tak neprepracujem len vám vytvorím podla požiadaviek nový recept. Kde je mlieko ja mliecne tiež nejem to sú recepty na mieru tvorené. Asi som popisala veĺa.. Obj. si NF. múky Mix Per Pane a Integrale a budeme spolu kváskovať. https://www.bezlepkovypekar.sk/2021/07/24/chrumkavy-kvaskovy-bezlepkac-bezlepkovy-pekar-sk/ tento odkaz si pozrite a v ňom môžete nahradiť múku Mix Per Pane za vašu schär 🙂