Čas prípravy 4 hod.
bezlepkovy-kvasok plná lyžica 50 g. múka upečené škvarkáče bezlepkové
Suroviny:Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- 4 veľké (plné) lyžice múky Mix B (schär) (pozri foto)
- 2 veľké (plné) lyžice tmavej múky mix pre pane Integrale (pozri foto)
- 1 lyžica kvások
- 1 surový zemiak (nastrúhaný na jemno)
- 3 dcl. vody
- 7 dkg. Škvarky
- 1 lyžica domáca masť
- 1 lyžica olej
- 1 lyžička (zarovnaná) soľ
- 1 lyžička (zarovnaná) cukor
Iné :Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
- papier na pečenie
- Plech
Postup: Vypracoval- Bezlepkový pekár.sk
Kvások si zasypem múkou, prilejem vodu, pridám postrúhaný na jemno zemiak, zomleté škvarky, masť, soľ a cukor. Suroviny spolu dobré premiešam, prilejem olej a vypracujem veľmi vláčne cesto. Nechám kysnúť podľa toho ako rýchle naberá na obj. viac ako tri hodiny. Potom si vytvorím malé žemle a dám na pekáč, nechám podkysnúť, pokiaľ sa mi nahreje rúra na 200°C. Pečiem bez zápary približne 25 min. A nebojte sa priliať vodu, alebo pridať múku ak nie ste spokojný z hustotou cesta. Každý môžeme nabrať lyžicu inak.